V. Kernagis
2018.12.27

Kaip per dvi savaites gimė „Kultūra 2030“

Artėjančios šv. Kalėdos ir metų pabaiga atnešė virsmą Kultūros ministerijoje. Ir, jei jau ironizuočiau, sakyčiau, kad kalėdinį gimimą tuo pat metu.

Artėjančios šv. Kalėdos ir metų pabaiga atnešė virsmą Kultūros ministerijoje. Ir, jei jau ironizuočiau, sakyčiau, kad kalėdinį gimimą tuo pat metu. Visiems netikėjus, kad nueinanti ministrė per dvi savaites spės pateikti strateginį kultūros dokumentą, akibrokštas – spėjo.

Tiesa, neužmirškime fakto, kad jau ir kitas ministras mina ant kulnų. Mindaugas Kvietkauskas, trepsėdamas už ministerijos durų, kažin ar buvo pakviestas susipažinti su dabartiniu ministrės palikimu. Strateginiu turėjęs tapti dokumentas „Kultūra 2030“ gimė staiga. Primenu, kad pagal šią strategiją turėtų gyventi kultūros žmonės ateinančius dešimt metų, joje turi būti numatytos, IŠDISKUTUOTOS reformos ir juos liečiančios pertvarkos. Šis dokumentas bus (arba bent jau įsivaizduočiau, kad turėtų būti) Kultūros politikos pagrindų įstatymo pamatu.

Du metai pralėkė nejučia. Kodėl viskas nudirbta per dvi savaites – klausimas atviras. Galima žvilgterėti į chronologiją:

gruodžio 5 d. Kultūros ministerija pristato VšĮ MENE atliktą galimybių studiją apie esamą situaciją kultūros lauke;

iki gruodžio 12 d. suinteresuotos asociacijos turi deleguoti atstovus į strategijos tobulinimą; gruodžio 18 d. įvyksta chaotiškas apsitarimas su tais atstovais;

gruodžio 20 d. strategija Kultūra 2030 jau parengta. Kvietimus gauna tik žurnalistai, įvyksta spaudos konferencija ir toliau jokios informacijos apie ją kultūros lauko žmonėms;

gruodžio 21 d. paskutinė dabartinės ministrės darbo diena.

Kaip teigiama kultūros politikos kryptis nubrėšiančiame dokumente – Kultūra 2030 yra artimiausio dešimtmečio kultūros srities pokyčius ir jų poveikį Lietuvos gyventojams apibrėšiančių nuostatų visumą. Strateginis dokumento tikslas – įtrauki kultūra, su trimis jos kryptimis: integrali kultūros politika, kūrybingos asmenybės ugdymas ir ekonominę vertę kurianti kultūra. Skamba referatiškai? Skamba.

Todėl mano klausimas, ar ką slepia ministrė, nenorėdama kultūros laukui parodyti, pagal kokias gaires jie gyvens iki 2030 metų? Ir koks tikslas teikti paskubomis strateginį dokumentą, jei naujai atėjęs ministras gali iš esmės jį peržiūrėti, o gal net paskelbti konkursą naujam dokumentui rengti. Ar neatrodo, kad dar viena strategija nuguls ministerijos stalčiuje?

Slaptai atvirame pristatyme žurnalistams ministrė dėkojo ministerijos tarnautojų komandai, dirbusiai prie projekto, nes tai buvo jos kadencijos tikslas ir siekis. Kaip ir nebėra ką pridėti, vis tik pristatymas jau mažai aktualus, strategijos turinys vargiai bebus diskutuojamas su kultūros lauko žmonėmis. Nors žadama, kad iki vasario vidurio lyg ir aptars. Aišku, jei naujas ministras norės.

Kalėdos čia pat, su naujais metais – naujojo priesaika ir nenoriu būti blogu pranašu, bet nauja strategija(-jomis). Apibendrinčiau, kad bent jau darbingai sulaukta šv. Kalėdų – skubiai imantis kultūros strategijos rašymo ir nudirbti dvejų metų darbą per dvi savaites. Įsipareigoju, vos pradėjus naujam ministrui eiti pareigas, būtinai priminti apie šį dokumentą ir paklausti apie jo likimą ar bent jau kiek giliai užrakintas stalčiuj guli.

Kitos aktualijos

I. Šimonytė
2024.04.23

I.Šimonytė: Panevėžys gali tapti kūrybinių industrijų sostine

I.Šimonytė: Panevėžys gali tapti kūrybinių industrijų sostine
Skaityti daugiau
I. Šimonytė
2024.04.17

Ingridos Šimonytės Prezidento rinkimų programa

Ingridos Šimonytės Prezidento rinkimų programa
Skaityti daugiau
Daugiau aktualijų