Ž. Pavilionis
2016.12.29

2017 – mūsų vilties metai?

Spaudimas, kurį patirsime kitais metais, bus puiki proga parodyti, kad ne veltui esame gimę lietuviais – mums tereikia susivienyti, sutarti dėl esminių prioritetų ir juos nuosekliai įgyvendini.

Visi, kas galėjo, jau prakeikė praėjusius metus. Blogų ženklų daug – pasaulyje, Europoje, regione, mūsų šalyje… Tačiau Naujųjų Metų išvakarėse norisi kalbėti apie viltį, nes kaip teigia išminčiai – net ir juodžiausioje tamsoje visada yra šviesa, kuri ten tik dar labiau išryškėja.

Matant, kad pasaulis, Europa, mūsų regionas ir Lietuva skaldosi, norisi kalbėti apie vienybę kaip vieną iš būdų įveikti iššūkius, su kuriais šiuo metu susiduriame. Krikščionių vienybė – būtent tokia yra Popiežiaus maldos intencija 2017 m. sausio mėnesiui. Panagrinėkime tai atidžiau, pabandykime kartu pamąstyti, kur tą vienybę atrasti.

Koalicija. Krikščionys Seime nėra vieningi. Juos skiria partinės linijos, požiūris į valdžią ir žmogaus laisvę, išorinės jėgos. Vienija noras sumažinti atskirtį – vertikalią (tarp turtingų ir neturtingų) bei horizontalią (tarp miesto ir regionų), manau, ir bendras saugumas. Didėjantis pavojus valstybės egzistencijai, išorės spaudimas ilgainiui juos turėtų suvienyti.

Reformos. Valdantieji kol kas skęsta (ar save patys dalina) populizme bei prieštaringuose sprendimuose, tačiau ilgalaikės struktūrinės šalies reformos (pvz. švietimo reformos, kurios svarbios visiems) galėtų daugelį suvienyti, kaip jau iš esmės sutariame dėl šalies gynybos ar saugumo bei galėtume sutarti dėl užsienio politikos, jeigu ji netaps vienos partijos medžioklės plotais.

Astravo stabdymui pritartų visi, jeigu koalicija tai perimtų kaip vieną svarbiausių, neatidėliotinų nacionalinių uždavinių – tai paspartintų ir šalies elektros sistemos sinchronizaciją su Vakarais, ilgalaikės vienybės ir saugumo garantą. Visi sutartų ir dėl emigracijos kaip esminės grėsmės, jeigu globalios Lietuvos deklaracijos virstų sugrįžtančios Lietuvos programa, konkrečiomis šiam tikslui skiriamomis lėšomis ir koordinuojančia agentūra, atsakingais ekonominiais sprendimais; tačiau šiame kontekste turime pradėti ir nuo savęs – pabandyti 2017 m. visoms partijoms sutarti dėl visuotinai priimtinos Lietuvos pilietybės išlaikymo ES ir NATO šalyse formuluotės ir jos įgyvendinimo būdo.

Regionas. Užsienio reikalų ministras nereikalingai jautriai sureagavo į TS-LKD lyderio pastabą dėl Lietuvos santykių su Lenkija. Santykiai su Lenkija turi mus vienyti. Neturime nei laiko, nei prabangos toliau vienas kitą kaltinti bei leisti Kremliui regione toliau mus skaldyti. Tuo labiau kad Ukraina, Gruzija, Moldova, Baltarusija – visos mūsų artimos ir tolimos kaimynės 2017 m. gali atsidurti ypatingo pavojaus zonoje.

Bendra investicija į Vilniaus ir Varšuvos istorinę strateginę vienybę sugrįš įvairiais užsienio, saugumo ar gynybos politikos, energetikos, verslo, kultūros, turizmo ar kitais dividendais, kurie peržengs mūsų regiono ribas. Atnaujintą partnerystę būtina papildyti ir naujais elementais, kurie nebuvo aktualūs prieš dešimtmetį – pvz. bendras rūpestis į šiuolaikinę vergiją Jungtinėje Karalystėje patekusiais lietuviais ir lenkais, kaip ir bendra strategine partneryste su Briuselį paliekančiu Londonu.

Transatlantinė vienybė. Šioje srityje laukia didžiausi iššūkiai. Būtent lietuviai, lenkai, britai, vokiečiai, kelios kitos Europos tautos gali tapti svarbesniais tiltais, kurie sulaikytų Aljansą nuo tolesnio skilimo ar klaidų. Esame unikaliai dideli Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Išnaudokime šį pranašumą, sąmoningai sustiprinkime šį ryšį įvairiose srityse. Visa tai savaime sustiprins ir suvienys mums pačius. Parodykime lyderystę – padidinkime savo gynybos procentą jau 2017 m. taip, kad atrodytume geriausiai – tiek regione, tiek transatlantinėje šeimoje. Investicija į gynybą būtų daug svarbesnė nei bet kurios kitos tiek pat kainuojančios populistinės iniciatyvos, kamuojančios dabartinius valdančiuosius. Tačiau skirtumas tas, kad pirmuoju atveju išsaugosime savo ateitį, atgrasysime priešą ir sukursime puikius pagrindus bendravimui su naująja D. Trumpo administracija, o antruoju – ilgainiui pralošime visais įvardytais frontais.

Žinoma, JAV yra ne tik saugumo ir gynybos, bet ir mūsų ateities ekonomikos garantas. Lietuvoje sparčiai didėja JAV investicijos, kuriamos naujos, inovatyvios, gerai apmokamos darbo vietos, plečiasi tarpusavio prekyba – ir tai tik pradžia, jeigu pradėtume suvokti santykius su JAV ne tik kaip iš esmės dviejų – Užsienio bei Krašto apsaugos – ministrų išskirtinės kompetencijos sritį.

Taigi nustokime aimanuoti. 2017-ieji metai bus nelengvi, bet Dievas mums davė Lietuvą ne tam, kad nuolat kaltintume save, kaimyną, valdžią, Briuselį ar Maskvą. Spaudimas, kurį patirsime kitais metais, bus puiki proga parodyti, kad ne veltui esame gimę lietuviais – mums tereikia susivienyti, sutarti dėl esminių prioritetų ir juos nuosekliai įgyvendini. Turime visas galimybes pasirodyti daug geriau nei 2016 metais, net jeigu tamsa pasidarytų dar tirštesnė.

Kitos aktualijos

TS-LKD
2024.03.03

TS-LKD Taryba patvirtino rinkimų programos nuostatas ir kandidatų sąrašą rinkimams į Europos Parlamentą

TS-LKD Taryba patvirtino rinkimų programos nuostatas ir kandidatų sąrašą rinkimams į Europos Parlamentą
Skaityti daugiau
TS-LKD
2024.01.25

TS-LKD veiksmų planas: Daugiau galimybių apginti Lietuvą

TS-LKD veiksmų planas: Daugiau galimybių apginti Lietuvą
Skaityti daugiau
Daugiau aktualijų