A. Anušauskas
2018.08.16

„2019 m. kelti biudžetininkų pareiginės algos bazinį dydį yra būtina ne tik nominaliai“

„2019 m. kelti biudžetininkų pareiginės algos bazinį dydį yra būtina ne tik nominaliai“.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Arvydas Anušauskas užregistravo biudžetininkų pareiginės algos (atlyginimo) bazinio dydžio, taikomo 2019 metais, įstatymą, kuriuo pareiginės algos bazinį dydį siūloma toliau nuosekliai didinti.

Perkėlus draudėjo pensijų, ligos, motinystės ir sveikatos draudimo įmokas apdraustajam, darbo užmokestis darbuotojui turėtų būti 2019 m. tik nominaliai padidintas 1,289 karto, o numatomas nominalus bazinis lygis – iki 170,89 eurų. 2018 m. pabaigoje buvo priimtas Seimo protokolinis nutarimas, kuriuo nutarta siūlyti Vyriausybei numatyti priemones, kurias įgyvendinus laipsniškai per trejus metus (iki 2020 metų) būtų atkurtas dėl 2008 metų ekonominės krizės sumažintas pareiginės algos bazinis dydis.

„Tai – signalas Vyriausybei imti ir vykdyti Seimo priimtą protokolinį nutarimą. Labiausiai šį didinimą pajaučia mažiausius atlyginimus gaunantieji, ir tai paliestų maždaug kelis šimtus tūkstančių biudžetinio sektoriaus darbuotojų. Ir todėl siūloma bent minimaliai – iki 174 eurų – didinti minėtą bazinį dydį. Žinau, kad yra kitokių siūlymų, tačiau tai ne lenktynės, kas pasiūlys daugiau“, – teigė parlamentaras.

Pasak Seimo nario, negalima leisti, kad įsivyrautų protekcionistinė politika atskirų biudžetinių sektorių atžvilgiu, o bazinio atlyginimo didinimas nieko nediskriminuoja. Lietuvos makroekonominiai rodikliai tai leidžia įgyvendinti. Pagaliau siūlymui įgyvendinti papildomai reikėtų apie 65 mln. eurų iš valstybės biudžeto, kurių nemenka dalis sugrįžtų į tą patį biudžetą mokesčių pavidalu.

Kitos aktualijos

I. Šimonytė
2024.04.17

Ingridos Šimonytės Prezidento rinkimų programa

Ingridos Šimonytės Prezidento rinkimų programa
Skaityti daugiau
TS-LKD
2024.03.03

TS-LKD Taryba patvirtino rinkimų programos nuostatas ir kandidatų sąrašą rinkimams į Europos Parlamentą

TS-LKD Taryba patvirtino rinkimų programos nuostatas ir kandidatų sąrašą rinkimams į Europos Parlamentą
Skaityti daugiau
Daugiau aktualijų