TS-LKD
2018.11.26

Seime – siūlymas įvesti sankcijas atsakingiesiems už ataką Kerčėje prieš Ukrainos laivus

Seime – siūlymas įvesti sankcijas atsakingiesiems už ataką Kerčėje prieš Ukrainos laivus

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas, Seimo TS-LKD frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis, TS-LKD partijos pirmininko pavaduotoja, Seimo TS-LKD frakcijos seniūno pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ir TS-LKD Politikos komiteto pirmininkas Seimo narys Andrius Kubilius Seimui teikia rezoliuciją Dėl Rusijos Federacijos vykdomo Azovo jūros militarizavimo, kurioje pažymima, kad Rusijos Federacija, siekdama visiškai kontroliuoti karinių ir civilinių laivų judėjimą per Kerčės sąsiaurį, pažeidžia tiek kitų valstybių teises į netrukdomą navigaciją, tiek Ukrainos teisę į netrukdomą susisiekimą jūra su savo pakrantės teritorijomis, nors tokias teises garantuoja tarptautinė jūrų teisė. Rezoliucija Seimas kviečiamas kreiptis į Europos Sąjungos ir NATO šalis nares, taip pat į ESBO, Europos Tarybą ir Jungtinių tautų organizaciją, kad jos imtųsi visų priemonių, kad Rusija nutrauktų Azovo jūros militarizaciją, laikytųsi branduolinio ginklo neplatinimo sutarties ir imtų vykdyti Minsko susitarimus, taip pat, kad būtų užtikrinta netrukdoma navigacija per Kerčės sąsiaurį, o reaguojant į 2018 m. lapkričio 25 d. incidentą ir siekiant užkirsti kelią eskalavimui, būtų įvestos papildomos sankcijos asmenims, atsakingiems už šį agresijos aktą.

Rezoliucija reaguojama į lapkričio 25 d. incidentą, kai Ukrainos karinio laivyno laivai, plaukiantys iš Odesos į Mariupolį, buvo taranuoti ir nepraleisti pro Kerčės sąsiaurį, nors buvo iš anksto informavę Rusijos Federaciją apie savo maršrutą, o jiems apsisukus ir grįžtant atgal į Odesos jūrų uostą, buvo Rusijos Juodosios jūros karinio laivyno bei pasienio apsaugos tarnybos laivų apšaudyti ir sulaikyti neutraliuose vandenyse. Dėl šios atakos buvo sužeisti šeši Ukrainos įgulos nariai.

Rusijos Federacija jau kurį laiką savivaliauja, neteisėtai vykdydama sustiprintą civilių krovininių laivų, siekiančių per Kerčės sąsiaurį patekti į Ukrainos uostus Azovo jūroje, patikrą, o pasinaudojusi pastaruoju incidentu, visiškai užblokavo tokių laivų judėjimą. Tuo tarpu Rusijos karinio jūrų laivyno pajėgų Azovo jūroje stiprinami.

„Nerimą kelia ir signalai, kad Rusijos neteisėtai aneksuotame Kryme gali būti siekiama atnaujinti branduolinio ginklo saugojimo infrastruktūrą, o tai reiškia, kad gali būti ruošiamasi branduolinio ginklo dislokavimui neteisėtai aneksuotoje Ukrainos teritorijoje“, – pažymėjo G. Landsbergis.

Pasak R. Morkūnaitės-Mikulėnienės, Lietuva tvirtai ir nuosekliai remia Ukrainos suverenitetą, nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą tarptautinės bendruomenės pripažįstamų sienų ribose, taip pat Ukrainos europinės ir euroatlantinės integracijos kryptį, griežtai smerkia Rusijos agresiją prieš Ukrainą ir niekada nepripažins neteisėtos Krymo aneksijos.

„Rusijos Federacijos vykdoma Azovo jūros militarizacija turi būti nedelsiant nutraukta, o vakar dienos įvykiai vertintini kaip tolimesnė Rusijos agresija prieš Ukrainą, kelianti grėsmę platesniam regionui“, – pažymi Seimo narė.

Kitos aktualijos

I. Šimonytė
2024.04.23

I.Šimonytė: Panevėžys gali tapti kūrybinių industrijų sostine

I.Šimonytė: Panevėžys gali tapti kūrybinių industrijų sostine
Skaityti daugiau
I. Šimonytė
2024.04.17

Ingridos Šimonytės Prezidento rinkimų programa

Ingridos Šimonytės Prezidento rinkimų programa
Skaityti daugiau
Daugiau aktualijų